1177552.jpg HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!

Näin uuden vuoden alkaessa on hyvä miettiä missä mennään. Saken osalta henkilöhaku on hyvällä mallilla. Koiralla on intoa ja osaamista, se tietää mitä tekee. Mielestäni sen pahin heikkous on alueen etukulmat, jotka se saattaa jättää tarkistamatta ja kiirehtiä alueella etenemisessä. Tämän kanssa on tehty hommia ja sitä täytyy vahvistaa edelleen. Oikeanlaisia, laatikkomaisia pistoja on myös hyvä harjoitella. Joskus ne ovat hallussa, mutta välillä Sakke saattaa tehdä töitä taaksepäin. En kuitenkaan ole kovin huolestunut, sillä koirahan seuraa nenäänsä eli käy tarkistamassa hajuja. Periaatteessa pysyy kuitenkin laatikossa ja tarkistaa aluetta hyvin. Työsketely paranee, jos otan paljon tyhjiä pistoja. Ilmaisuissa ja näytöissä ei ongelmia. Pitkäjännitteisyyttäkin riittää. Kuntoa pitää talven aikana kohottaa.

Esineruutua pitää harjoitella enemmän. Liian pitkät tauot treenauksessa näkyvät. Motivaation nostaminen koirien vuorettelulla on hyväksi havaittu. Kun treenejä on vain tarpeeksi, esineruudussakaan ei ongelmia.

Ne ongelmat ovat edelleen tottelevaisuudessa. Kierrokset nousevat liikaa ja niiden myötä tulee vinkumista, haukahtelua ja riehumista. Sama ongelma tokossa. Yksittäisliikkeet kuten noudot, hypyt ja ruutun meno, tunnari tms. ovat hallussa, mutta seuraaminen, eteenmeno ja paikallaolot ovat rauhattomia. Hyvää konstia tämän korjaamiseen ei ole löydetty, tai sitten sitä ei ole tarpeeksi kauan kokeiltu. Muutenkin tottistreenejä pitäisi saada enemmän, eri paikoissa ja myös kisamaisia. Koiran komentaminen nostaa kierroksia entisestään, joten ohjaajan on säilytettävä rauhallisuutensa. Myös muut häiriöt, kuten narttujen hajut, voivat saada Saken pois raiteiltaan. Koiran pitäminen hanskassa ja toimivana on haaste. Sakella siis on taitoa ja ideaalisissa olosuhteissa väläyttelee osaamistaan, mutta varmuus ja häiriönkesto puuttuvat. Ohjaalle lisää johdonmukaisuutta, rauhallisuutta, jämäkkyyttä, luotettavuutta, uskottavuutta jne. jne.

Myös Mannella (10 kk) on maasto hyvällä mallilla. Henkilöhaussa on edistytty niin, että koira osaa etsiä, ilmaista (myös umpipiiloja) ja alkaa olla myös hallinnassa, jes! Talvitaukoa voi hyvin pitää, jos ilmat vihdoin muuttuisivat. Se mitä Mannelle ei vielä ole opetettu, on palkkaamattomuus ja haltuunotto maalimiehellä. Myös suoria pistoja ja alueella etenemistä täytyy harjoitella paljon lisää.

Esineruutua on otettu vain muutamia kertoja. Viimeisimmässä harjoituksessa koiralle näytettiin esineen vieminen. Manne etsi hyvin ja toi esineen. Palkkasin ja lähetin uudelleen alueelle ilman apuja. Koira lähti hyvin ja risteili tallatulla alueella etsien. Ruudussa oli kolme esinettä valmiina ja Manne, löydettyään yhden, toi se sen hienosti ohjaajalle. Esine-etsinnänkin alkeet on siis opittu!

Tottiksen harjoittelussa on ollut syksyllä pitempi tauko. Seuraaminen sujuu pitäen edelleen namia kädessä. Siitä eroon pääsemiseksi on aloitettu myös palkan sylkäiseminen suusta tai sen antaminen toisesta kädestä. Paikallaoloja on harjoiteltu muutaman kerran. Hyppyä on otettu matalalla tokoesteellä. Nouto sujuu, mutta luovuttamisen opetus on kesken. Kaukokäskyjä on harjoiteltu sisätiloissa Saken kanssa yhdessä. Tekniikka ei ehkä paras mahdollinen... Luoksetuloa pitäisi muistaa harjoitella välillä ottamatta lopun perusasentoa, jotta vauhti säilyy. Häiriöt tai eri treenipaikat eivät näytä Mannea paljon liikuttavan. Lelulla palkkaamista pitää myös jatkaa, vaikka namit ovat vielä paljon suuremmassa arvossa.

1177550.jpg Manne seuraa