Lauantaina hakutreeneissä Mannella vasemmassa etukulmassa haamu. Sinne suora pisto ja hyvästä ilmaisusta palkka. Menin paikalle, niin kuin teen aina. Manne palkataan avaamalla namirasia koiran eteen. Rasia voi olla ilmaisun aikana piilossa, mutta palkan saa syödä kerralla, ettei opi kaivamaan sitä maalimieheltä. Sitten ukko kehuu ja seurustelee koiran kanssa niin, että ehdin paikalle, jos en ole tullut jo ennen palkkaamista. Otan koiran sivulle ja lähdetään takaisin keskilinjalle. Oikealla etukulmassa ukko valmiina. Sinne suht' hyvä pisto ja ilmaisu. Sitten vasemmalla tieheässä metsässä ukko takarajalla kiven takana, josta ääniapu. Kun näytän koiralle suuntaa, ukko katkaisee oksan tai taputtaa käsiään, niin saadaan taas Manne lähtemään oikeaan suuntaan. Lähetyksestä sain sapiskaa: ahdistan koiraa kumartumalla sen ylitse. Tähän pitäis muistaa kiinnittää huomiota ja etsiä se sopivin tapa näyttää suunta ja lähettää. Neljäs ja viimeinen maalimies oikealla puolella valmiina louhikossa. Sieltä suhteellisen pitkä ilmaisu, ehdin lähes paikalle ennen kuin Manne palkattiin. Lopuksi leikitettiin patukalla. Hyvin meni. Nyt on ollut suhteellisen samankaltaisia treenejä useampi. Toisaalta hyvä, että saadaan hommiin rutiinia, mutta jotain vaihteluakin pitäis varmaan kehittää. Vielä en aio ottaa palkkaamattomia enkä ota koiraa hallintaan ennen palkkausta. Myös tyhjät pistot on tarkoituksella jätetty opettamatta. Sakke edelleen tauolla.

Tottista on harjoiteltu useampaan otteeseen Jokelan kentällä. Seuraamista, luoksetuloa, hyppynoutoa ja merkille menoa on ollut ohjelmassa. Luoksetulossa tulee eteen istumaan ja oikea paikka on vielä hakusessa. Olen yrittänyt jättää kädellä ohjaamista pois tästäkin ja välillä palkata suusta. Myös sivulle tulossa on vaikeuksia. Merkille menoa on treenattu siten, että jätän koiran istumaan ja vien namin merkin taakse. Sitten lähetän koiran merkille ja vapautan. Nyt pitäisi saada seis-käskystä pysähtymään merkin taakse, jotta voisin heittää palkan. Sitä harjoitellaan kotioloissa. Liikkeestä maahanmeno on hyvä, mutta seisomisessa on voimakas käsiapu. Siitä siis päästävä eroon.

Sakella jatkettu seurauttamista näyttelyhihna apuna. Palkattu on vain nameilla. Olen edelleen vakuuttunut, että tämä on hyvä systeemi. Otettu myös ruutua, joka näyttäisi olevan hyvin hallussa. Luoksetulossa vinkuu jätettäessä. Paikallaoloa on harjoiteltu kotioloissa Mannen kanssa yhdessä. Tämä on mun mielestä hyvä juttu. Sakkea se on rauhoittanut ja Mannelle tuonnut varmuutta.